cha 4

Cursus Chakra mandala tekenen

cha 2

Wie aan yoga doet, heeft vast wel eens gehoord van de term chakra. Chakra’s  zijn onzichtbare knooppunten in ons lichaam waarlangs we energie opnemen of afvoeren. Volgens de yogaleer heeft elk mens zeven hoofdchakra’s, verdeeld over zeven plaatsen in het lichaam.

Als alles goed met je gaat, zijn de chakra’s in evenwicht en kan de energie vrij stromen. Je voelt je goed, energiek en positief. Als er blokkades ontstaan, merk je dat als je bijvoorbeeld last van je maag krijgt als je zenuwachtig bent of dat je last van je keel krijgt. Deze plekken in je lichaam geven aan hoe het met je chakra’s is gesteld. Ik vertel tijdens de cursus kort iets over elk chakra waarbij je dit soort dingen zeker gaat herkennen.

Je zou je chakra’s kunnen versterken of af kunnen zwakken om de energie in balans te brengen. Je chakra’s zijn een soort knoppen die je kunt bedienen door meditatieoefeningen, yogahoudingen, het luisteren naar op de chakra’s afgestemde muziek of het eten van voedsel dat het chakra kan versterken. Ook het dragen van of werken met kleur kan het betreffende chakra ontwikkelen en versterken. Het tekenen van chakra’s speelt daar dan ook een rol in.

Moeilijk?chak 1

Nee!

Zweverig?

Mwoah…

Leuk?

Ja!

 

Waarom ik zelf chakra’s teken?

In de eerste plaats omdat het mooie tekeningen oplevert. Het werken met complementaire kleuren, de vormen en het idee erachter spreken me aan,

Tijdens het tekenen probeer ik me te verbinden met hetgeen  het  bewuste chakra voor staat. Mocht ik zodoende al tekenend invloed op mijn energiehuishouding uitoefenen, dan is dat mooi meegenomen.

In deze cursus gaan we theoretisch niet heel diepgaand in op de chakra’s. Natuurlijk geef ik elke les graag wat basisinformatie over waar het chakra voor staat en welke symbolen als elementen, bloemen, dieren, vormen en kleuren bij dit chakra horen. Ook doen we elke les vooraf een korte ontspanningsoefening, om even lekker tot rust te komen en de dagelijkse beslommeringen los te laten.

Daarna gaan we het basispatroon van het chakra gezamenlijk op papier zetten, daarna werkt iedereen de tekening naar eigen gevoel uit. Er zijn tekenvoorbeelden aanwezig van de symbolen die bij het betreffende chakra horen, maar natuurlijk kun je ook volledig op je eigen gevoel afgaan. Het fijne van chakratekenen is dat je de mooiste resultaten krijgt als je er niet teveel bij nadenkt.

cha 6Thuis kun je je tekening in alle rust verder afwerken. Dan is het fijn als je zelf over kleurpotloden beschikt. Deze hoeven niet duur te zijn, Bruynzeel heeft kleurpotloden van prima kwaliteit om mee te werken.

De cursus bestaat uit zeven lessen en start vanaf 14 maart 2018 op woensdagavonden van 19:45 tot 22:15.

Kosten: €178,- inclusief tekenpapier, gebruik van tekenmaterialen tijdens de les, een lesbrief, koffie of thee met wat lekkers.cha 3

De data zijn:

14 maart Les 1: Het wortelchakra

28 maart Les 2: Het miltchakra

11 april    Les 3: Het zonnevlechtchakra

25 april    Les 4: Het hartchakra

9 mei       Les 5: Het keelchakra

30 mei     Les 6: Het voorhoofdschakra

13 juni     Les 7: Het kruinchakra

cha 4De cursus is zowel voor beginners als gevorderden goed te volgen. Enige (mandala)tekenervaring werkt in je voordeel. Je kunt dan vaak wat vrijer, intuïtiever tekenen en hebt ook wat meer ervaring met kleurtechnieken, waardoor je gewoon mooiere tekeningen krijgt. Helemaal geen ervaring kan ook in je voordeel werken, omdat je dan blanco begint en vaak geen verwachtingen hebt over het resultaat. Hierdoor ga je sowieso al wat meer vanuit je gevoel werken.

Elke tekening die je maakt kan jou iets duidelijk maken. Als je wilt, kan ik daar samen met jou naar kijken. Het kan en mag…maar het hoeft natuurlijk niet. Gewoon lekker tekenen en genieten van al het moois dat je maakt, is al fijn en kan al veel voor je doen.