dynamische

Leuk hoor, dat geteken, maar wat heb je er eigenlijk aan?

 

In onze samenleving zijn we vooral gewend te leven vanuit onze ratio. We denken veel na en vinden overal wel wat van, het verstand heeft de overhand. We leven vaak in ons hoofd, terwijl we ons gevoel steeds meer verwaarlozen.

Een van de dingen die we vinden, is dat onze activiteiten vooral ‘nut’ moeten hebben. Het moet iets opleveren, je moet er iets aan hebben. Zelfs de dingen die we ter ontspanning doen, zoals sporten, zijn vaak competitief van aard. Het moet steeds beter, sneller. Presteren.

Waarom zou je niet iets doen, puur voor jezelf? Zoals bijvoorbeeld mandala- of zentangle tekenen? Het levert je veel meer op dan je denkt.

Beide tekenvormen zijn eenvoudig aan te leren. Dat maakt het laagdrempelig, ook voor wie denkt niet te kunnen tekenen of niet creatief te zijn. Dat ben je namelijk wel. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die een potlood vast kan houden, ook kan tekenen.

Een mandala of zentangletekening hoeft nergens aan te voldoen, je begint gewoon en gaandeweg groeit jouw eigen tekening onder je handen. Het lukt altijd en met enige oefening word je steeds creatiever.

Naast de eenvoud zijn er nog meer voordelen te noemen:

  • Minder stress
  • Verbeterde concentratie
  • Je creativiteit wordt gestimuleerd, niet alleen op kunstzinnig vlak,  het creatief denken in het algemeen en het oplossend vermogen krijgen een boost.
  • Je komt dichter bij je gevoel.
  • Je bent helemaal in het nu. Andere gedachten verdwijnen even naar de achtergrond. Dit werkt super ontspannend, bijna meditatief.
  • Je zit nooit om inspiratie verlegen. Gewoon beginnen, er komt vanzelf iets op papier. De verrassendste resultaten krijg je als je niet teveel nadenkt, maar gewoon gaat doen.
  • Drukke gedachten en een overschot aan prikkels,  bijvoorbeeld bij een burn-out, AD(H)D of hooggevoeligheid, kun je door het tekenen heerlijk van je af laten glijden. Even je hoofd uitschakelen.
  • Beter slapen
  • Minder piekeren

Omdat je bij het mandalatekenen in een cirkel werkt, krijg je een gevoel van heelheid. Door vormen en kleuren in een cirkel te plaatsen, breng je letterlijk structuur aan. Er ontstaat daardoor ook rust en ruimte in je hoofd.

We hebben van nature een onbewuste voorkeur voor ronde vormen, die we beschouwen als mooi, misschien wel volmaakt. Kijk eens goed naar een bloem van bovenaf. Een prachtige mandala van de natuur. Een dwarsdoorsnede van een boom, met haar jaarringen, de zich uitbreidende cirkels die je op het wateroppervlak ziet als je een steen in het water gooit, een slakkenhuis, het zijn allemaal cirkelvormige patronen.

Wat deze vormen gemeen hebben is dat het groeipatronen zijn, dit wil zeggen dat het begint bij een kern en dat daaromheen de uitdijende vormen ontstaan. Bij een mandala begin je ook vaak vanuit het midden te tekenen en laat je jouw tekening daaromheen ‘groeien’. Het tekenen gaat dan heel natuurlijk, bijna moeiteloos.

Een mandalatekening kan je veel over jezelf vertellen. Vormen en kleuren die je gebruikt, waar je deze in je tekening neerzet, het is allemaal informatie uit je onderbewuste. Het kan heel verhelderend zijn om hier naar te kijken. Hoeft dat voor jou niet zo, dan is het alleen al heel fijn om alles waar je onbewust mee rondloopt letterlijk een plekje te geven in je tekeningen. Stress en piekergedachten verdwijnen daardoor als sneeuw voor de zon

Bovenal is het heel leuk om te doen. Sta jij het jezelf toe, tijd vrijmaken om iets te doen, gewoon omdat je het leuk vindt..?