spiegel

Spiegeltje, spiegeltje..

 

Spiegelen, je doet het dagelijks en meestal onbewust. Let er maar eens op als je met iemand praat. Je concentreert je op de ander en zonder dat je het beseft neem je dan een houding, gebaar of zelfs het looptempo van diegene over. Dit gebeurt vaak automatisch, omdat je daarmee onbewust je betrokkenheid bij de ander laat blijken. Vooral als je mensen aardig vindt of als je het met iemand eens bent, ga je in dezelfde houding staan of zitten als de ander. Je zit dan bijvoorbeeld allebei met een hand onder de kin of je krabt tegelijkertijd aan je neus. Je hebt dit meestal zelf niet eens in de gaten, zo natuurlijk gaat dit.

Probeer het maar eens uit. Als je met iemand in gesprek bent en diegene heeft een hand onder zijn kin, neem die houding dan eens heel bewust over. Wat gebeurt er bij die ander?
Of ga zelf eens heel bewust van houding veranderen. Wrijf bijvoorbeeld eens een tijdje in je nek tijdens een gesprek. Neemt de ander dit na verloop van tijd over?

Kinderen spiegelen volwassenen om te leren. Ze doen na wat hun wordt voorgedaan en leren zo praktische zaken als zelfstandig eten of hun veters strikken. Monkey see, monkey do. Of ze kopiëren gedrag van volwassenen in hun spel.
Peuters die net beginnen te praten, gebruiken de woorden en intonatie zoals ze dit in hun omgeving horen . ‘Je hoort jezelf praten’.
Kinderen zetten hun ouders ook vaak een spiegel voor. Dit doen ze onbewust. Een kind dat bijvoorbeeld vaak boos is, kan jou zonder dit te beseffen confronteren met het kind in jezelf. Misschien mocht jij als kind nooit je boosheid uiten. Vaak is er dan iets nog niet helemaal verwerkt uit je eigen jeugd en zie je dat terug in het gedrag van je kind. Als je je hier bewust van wordt, verdwijnt dit gedrag meestal vanzelf weer. Wij leren dus ook weer van onze kinderen.

Volwassenen zetten elkaar ook vaak een spiegel voor. We spiegelen bijvoorbeeld het gedrag van iemand die we bewonderen. De eigenschappen die we in een ander waarderen zijn meestal ook in ons aanwezig, maar misschien moet je ze nog wat meer ontwikkelen.
Gedrag waar we ons bij de ander aan ergeren, kan ook iets over onszelf vertellen. Heb jij bijvoorbeeld een collega, die ’s morgens met veel bombarie binnenkomt, veel en luid praat en daardoor steeds de aandacht naar zich toetrekt? Wat zegt dit over jou als je je daaraan ergert? Meestal niet dat jij ook zo luidruchtig bent, maar wellicht herken je iets in de réden waarom iemand anders zo is.
Misschien heeft deze persoon veel behoefte aan erkenning, of weet diegene zich door onzekerheid niet zo goed een houding te geven. Door dit onderliggende gevoel te overschreeuwen, verbergt diegene dat.
Misschien ben jijzelf wel onzeker of heb jij behoefte aan erkenning? Je herkent dat dan onbewust in de ander, maar omdat je het voor jezelf nog niet wilt toegeven, ergert je dat. Het gaat dus meestal niet over die ander, maar over jezelf. Als je hier aan gaat werken, zul je zien dat je je niet meer zo aan die ander ergert.

In de natuur zien we ook spiegelende vormen terugkomen. Kijk maar eens naar de vleugels van een lieveheersbeestje of een vlinder, die aan de andere kant exact gespiegeld zijn. vlinders spiegelenOf een boomblad, dat aan elke kant van de bladnerf gelijk gevormd is. Ons eigen gezicht is ook zo’n voorbeeld. Zou je denkbeeldig een lijn trekken van je voorhoofd naar je kin, dan zie je dat je gezichtshelften gespiegeld zijn. Daarbij geldt vaak dat hoe gelijkmatiger de gelaatstrekken zijn, hoe aantrekkelijker we iemand vinden. Dit heeft te maken met onze natuurlijke voorkeur voor heelheid, beelden die rust geven als we ernaar kijken.
Maar ware schoonheid komt natuurlijk altijd nog van binnenuit; hoe lekkerder we in ons vel zitten, hoe meer we stralen en hoe aantrekkelijker we worden. We stralen uit hoe we ons voelen.

Spiegelend tekenen is een onderdeel van de basiscursus mandalatekenen.  Je tekent aan de ene kant van een as (een verticale-, horizontale- of diagonale lijn) de helft van een figuur. Aan de andere kant van de as teken je de figuur exact na, maar dan in spiegelbeeld. Spiegelend tekenen is goed voor de concentratie, het stimuleert de samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Je maakt een vorm compleet en dat geeft een gevoel van heelheid, balans.

Een mandala tekening kan ook als een spiegel voor onszelf werken. Vormen, kleuren, de manier waarop je de cirkel invult, alles kan iets zeggen over jouw persoonlijkheid en hoe je op het moment van tekenen in je vel zit. Ook wat je vindt van je tekening , welk gevoel deze bij je oproept, zegt iets over jezelf.
Het kan heel leuk en leerzaam zijn om daar aandacht aan te besteden en eens te kijken of je iets herkent van wat de tekening je laat zien. Het kan, maar het hoeft natuurlijk niet. Gewoon lekker tekenen omdat het fijn is om te doen en ontspanning brengt, is al mooi genoeg.
Je verwerkt onbewust positieve of negatieve gevoelens en indrukken in je tekening zonder dit te hoeven benoemen. Elke tekening is mooi en bijzonder, wat jijzelf of een ander er ook van vindt. Een mandala wordt niet voor niets een spiegel van de ziel genoemd.