image

Ik kan helemaal niet tekenen…!!?

‘Tekenen? Nee hoor, dat kan ik niet. ‘

Dit is iets wat ik heel vaak hoor als ik vertel wat ik doe. Of ‘ik ben helemaal niet creatief’, ook zo’n overtuiging.

Maar is dat echt waar? Ik ben van mening dat iedereen kan tekenen. Je hoeft ook heus geen kunstenaar te zijn. Vaak is het meer de angst om iets op papier te moeten zetten die ons tegenhoudt om een potlood te pakken.

Ik snap dat heel goed. Ik heb ook jaren gedacht dat ik niet creatief was, hoewel de drang tot creëren wel bestond. Het verlangen om me op de een of andere manier te uiten. Mijn kast puilde uit van de teken- en schildermaterialen, maar het kwam er nauwelijks van ze te gebruiken. Altijd was er wel een excuus, iets wat belangrijker leek.

Als ik dan eens alle moed verzameld had en een potlood en schetsboek voor me neerlegde,  ging ik zitten bedenken wát ik dan wilde tekenen. Meestal kwam ik dan niet verder dan het natekenen van een plaatje uit een tijdschrift omdat ik niks kon bedenken. Het leek dan vaak wel ergens op, maar het gaf me geen voldoening, ik wist dat ik het had nagetekend en dat het niet vanuit mezelf kwam.

Bij het tekenen van mandala’s hoef je je helemaal niet druk te maken. Niet over wat je gaat tekenen, niet over het resultaat, niet of het wel lijkt op een voorbeeld, helemaal nergens over. Heerlijk, je begint met een basisopzet en gaat aan de slag. Als je je gevoel volgt, gaat het eigenlijk vanzelf. Je kunt er helemaal in opgaan en als je tekening af is, heb je iets in handen dat helemaal uit jezelf komt en zelfs jou verrast.

Het mooie is dat je bij het mandalatekenen je verstand zoveel mogelijk uitschakelt en dus puur op gevoel gaat tekenen. En dan kom je terecht bij je onbewuste. En dat heeft meer te vertellen dan je denkt…als je maar niet denkt.

Als je bij mij een cursus mandalatekenen volgt, kun je zelf ervaren dat je niet hoeft te kunnen tekenen en dat je echt iets gaat maken wat vanuit jezelf komt. Je zult vormen en kleuren gebruiken die je van tevoren niet bedacht hebt.  De kunst is om hier geen oordeel over te hebben,  je werk niet af te kraken.  Het mooie is dat je vaak onbewust een boodschap op papier hebt gezet.  Elke plek in de tekening staat ergens voor; het heden, verleden, je valkuilen, de mandala wordt niet voor niets een spiegel van je ziel genoemd.

Je hoeft er natuurlijk niet zo diep op in te gaan, het is al winst als je ontdekt hoe je lekker kunt ontspannen door te tekenen, te kleuren en even alles om je heen te vergeten. Want er moet al zoveel…waarom zou je niet eens iets doen…gewoon omdat je er zin in hebt?